Într-o lume ideală, fiecare casă ar fi construită cu toate autorizațiile necesare și în conformitate cu toate reglementările de construcție. În realitate, însă, există multe constructii care din diverse motive sunt construite fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia.
În conformitate Legea cadastrului și a publicității imobiliare cunoscută și sub numărul 7/1996, modificata in anul 2020 există reglementări specifice pentru casele construite fără autorizație. Acestea variază în funcție de data la care construcția a fost finalizată.
Construcțiile edificate înainte de 1 august 2001 vor fi înscrise fie pe baza autorizației de construire, dacă aceasta există, fie pe baza certificatului fiscal și a unei documentații cadastrale întocmite de un inginer autorizat ANCPI. Cu alte cuvinte, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară nu mai solicită autorizația de construire și procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, având baza legală pentru a le intabula în Cartea Funciară doar pe baza actelor de proprietate asupra terenului, a măsurătorilor cadastrale și a certificatului fiscal eliberat de Primărie.
În cazul construcțiilor edificate după 1 august 2001 fără autorizație de construire, procesul de întabulare este ceva mai complex. În acest caz, dacă termenul de prescripție prevăzut la art. 31 din Legea nr. 50/1991 a expirat și nu mai permite aplicarea sancțiunilor, proprietarul poate solicita întabularea construcției pe baza unui certificat de atestare a edificarii constructiei.
Certificatul de edificare al construcției este un document oficial emis de primărie, care specifică faptul că baza construcției este o autorizație de construire valabilă, există proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și că toate prevederile privind calitatea lucrărilor au fost respectate.
Pentru construcțiile edificate fără autorizație, în locul procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și a autorizației de construire, se vor atașa măsurători cadastrale, expertiza MLPAT și un memoriu arhitectural.
Modificarile fara autorizatie in apartament pun probleme de regula in momentul in care se doreste vanzarea prin credit ipotecar iar banca prin evaluator descopera modificarile. De regula pentru a acorda creditul bancile solicita o expertiza MLPAT si pun conditia ca intrarea in leglitatea sa se realizeze in cel mult 6 luni de la data acordarii creditului.
Intrarea in legalitate presupune ca si in cazul locuintelor obtinerea de la primarie a certificatului de edificare in baza masuratorilor cadastrale, a unei expertize MLPAT care confirmă respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții si a unui memoriu arhitectural privitor la încadrarea în reglementările de urbanism aprobate.
Vezi aici intreaga procedura de cadastru si intabulare pentru apartament.
Echipa noastra poate realiza masuratorile cadastrale, expertiza tehnica MLPAT cat si memoriul arhitectural. Toate documentatiile intr-un singur loc.
Ing. Emilian Ion
Intabularea presupune înscrierea în cartea funciară a drepturilor reale asupra unui imobil. Aceasta se realizează în urma depunerii unei documentații care include, printre altele, acte doveditoare ale dreptului de proprietate și o declarație pe propria răspundere a proprietarului.
În cazul construcțiilor edificate fără autorizație de construire, documentația necesară pentru întabulare in cartea funciara include: